Üsküdar Ofset / Matbaa Hizmetleri
cast folyo

cast folyo

Cast Folyo Baskı

En çok kullanıldığı alan olan araç giydirme prosedürlerinde, bu prosedürün en iyi sonuçlanması adına kullanılabilecek tek üründür. Folyolar genel itibariyle esasen ince yapılı bir malzemedir ama cast folyo baskı tekniğinde kullanılanlar ortalamadan çok daha ince olan folyolardır.

Son derece ince bir yapıya sahiptir ama bu incelik, dayanıksız olduğu izlenimi yaratmamalıdır. Aksine oldukça dayanıklı malzemeden üretilmektedir. Ciddi anlamda esnek bir yapısı ve elastikiyet özelliği barındırdığı için uygulanabilen yüzeylerin düz olmasına gerek duyulmamaktadır. Engebeler olan, girinti ve çıkıntılardan oluşan, kanallar ve köşeli yerleri olan alanlara başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.

Araç giydirme prosedüründe cast folyo baskı tekniği kullanılmayıp normal folyo baskı kullanıldığında istenmeyen durumlara nedeniyet verebilir. Isı değişimlerinin yoğun olduğu dönemlerde, yani sabahın ilk saatlerindeki düşük sıcaklık veya öğle vakti oluşan yüksek dereceli ısı nedeniyle folyo baskı formunu kaybedebilir ve aracın kendisine zarar verebilir. cast folyo ise ısıdan etkilenmemekte ve germe tekniği ile uygulanmasından dolayı formunu da katiyen bozmayacaktır. Araç giydirmenin dışında araçların renginin değiştirilmesi veya araca logo yapıştırılması gibi alanlarda da sık sık yararlanılmaktadır. Üç farklı türü mevcuttur. Bunlar; tam cast folyo, yarı cast folyo ve düz yüzey folyodur. İşlem tamamlandıktan sonra müşterinin onayı durumunda laminasyon uygulaması yapılıp daha sağlam ve daya hoş sonuçların elde edilmesi sağlanabilir.

Cast folyo Baskı Nerelerde Kullanılmaktadır ?

Genellikle araba giydirme yani araçların komple reklam içerikli resimler ile kaplanması prosedürlerinde kullanılır. Bunun haricinde araçların renginin değiştirilmesi içinde en en uygun tekniklerden birisidir. Özellikle ticari taksilerin renk değişiminde son dönemde tanınmış olarak müracaatlan bir yoldur. Tüm bunların yanında araçlara bölgesel olarak logo yerleştirilmesi prosedürü de gene cast folyo baskı ile gerçekleştirilmektedir. İç mekanlarda ise bu yöntemin kullanılması çokta akılcı bir tercih olmayacaktır. İç mekan için biraz lüks sayılabilir. Sonuçta aynı prosedürü çok daha ucuz ve aynı etkiyi sağlayacak tekniklerle yapmak mümkün olabilir.

Cast Folyo Baskının Avantajları Nelerdir ?

En belirgin özelliği esnek yapısı ve inceliğidir. Bu sayede normalde kaplama veya afiş yapıştırmanın mümkün olmadığı yüzeylere dahi oldukça etkin biçimde bu prosedür uygulanmaktadır. Dayanıklı bir yapıya sahiptir. Solvent bazlı boyalar kullanıldığı için yazıların dayanıklılığı da bir o kadar fazladır. Dış ortamdan etkilenme oranı neredeyse sıfır denebilecek kadar azdır.

Ticari taksiye dönüştürülecek bir aracın cast folyo baskı kullanılarak kaplanması araç sahibi açısından yararlı olacaktır. Çünkü, aracın ticari kullanımı son bulduktan sonra yapılan kaplama çıkartılabilir ve araç eski rengine geri dönebilir. Kaplama araçtan çıkartılırken araca hiç bir zararı olmayacaktır. Özel bir yapışkanı vardır ve bu yapışkan sıcak hava tabancası, basınç ile beraber uygulandığında faktör hale gelmektedir. Yapışkanın kendine has yapısı vasıtası ile araca hiç bir zararı bulunmamaktadır. Baskıda uygulanacak olan resimlerin gayet canlı, gerçeğiyle birebir görüntüsü vasıtası ile tatmin edici sonuçlar vermektedir. Ortalama ömrü minimum 7 yıl, maksimum 10 yıldır. Bu süreç prosedürü gerçekleştiren ekibin hassasliğine ve aracın maruz kalacağı gündelik yaşam faktörlerine göre değişiklik göstermektedir.

Cast folyo, folyo malzemenin daha dayanıklı olan türüdür. Diğer folyo malzemelere göre daha esnek ve elastik olması sebebiyle dayanıklıklığı da daha çokdır. Düz olmayan, bombeli, girintili çıkıntılı alanlarda daha rahat uygulanabilmektedir.

En fazla kullanıldığı alan araç kaplama programlarıdır. Uygulandığı alanda daha uzun süreli kalması için sıcak hava kullanılarak uygulama yapılmaktadır.

Çeşitli alanlarda kullanılan folyo dijital baskı PVC malzemeden üretilmektedir. PVC malzeme arkasına uygulanan yapışkan kullanım alanlarına göre parametrelik gösterir. bunlar ikiye ayrılmaktadır. Birçok marka folyoda kod numarası sonunda P ya da R ibaresi bulunur, bu harflerin açılımı Permanent ve Removable’dır. Removable (non-permanent) folyolar, yapıştırıldıkları alandan daha sonra söküldüklerinde yapışkan izi bırakmamaları için ve basit sökülmeleri sebebiyle tercih edlmektedir. Permanent yapışkanlı folyolar ise kuvvetli yapışkanlı folyolardır ve bu folyolar genelde yeniden sökülmeye ihtiyaç duyulmayan alanlarda kullanılır.

PVC malzemeden üretilen dijital baskı folyoları, düz alanlara ve oluklu (3D) alanlara uygulandığından kendi içerisinde kollara ayrılmaktadır. Örneğin oluklu araç üzerine uygulanacak cast folyolar 36 mikron kalınlığında iken düz zemin üzerin araç üzerine uygulanan folyolar 80 mikron kalınlığında kullanılmaktadır. Folyo üzeri dijital baskı programlarında kullanılan laminasyonlar ise yine aynı yapışkan ve pvc özelliklerine sahiptir, yalnız laminasyonların üretiminde güneşten dijital baskıyı güvenliğini sağlamak amacıyla UV koruyucu kullanılır, böylece güneş ışınlarının dijital baskıyı soldurmasında ciddi bir koruma sağlanmaktadır.

Üretici firmalara göre parametrelik göstersede rulo durumunda kullandığımız folyolar, 100cm’den 200cm’e kadar çeşitli enlerde üretilmektedir. Renkli serilerinin de bulunduğu yapışkanlı folyolarda piyasada bulunan maksimum en 126 cm’dir. Hayatımızın her alanına giren (çoğu zaman kalitesiz) Çin malları folyo sektöründe bulunmadığı söylenebilir.

Renkli yapışkan folyo kesilerek – araç kaplama ve giydirmelerinde, vitrin dizaynlarında, kampanya ve indirim yazılarında, tabelalarda, vitrin süslemelerinde, iç mekan – dış mekan ofis dekorasyonlarında ve birçok farklı dizaynda uygulanabilir. Son zaman evlerin duvarlarını da süsleyen folyolar, çeşitli resim dizaynlarla ve folyo kesimlerle evlere renk katmaktadır.

Bizden Teklif Alın